Goos

Jacob Goossens is de stamvader van de Enkhuizense familie GOOS.

Jacob zelf was geen Enkhuizenaar, maar vermoedelijk afkomstig van Vollenhove en aldaar geboren ca. 1650. Van hem en zijn vrouw Grietje Hendriks zijn drie kinderen bekend: twee dochters, Barbertje en Margje, en één zoon: Klaas.

 

Deze Klaas Jacobsz Goos wordt genoemd als visser. Hij werd in maart 1673 gedoopt in de Nederduitsch Gereformeerde kerk van Vollenhove, trouwde met Geesje Frederiks en kreeg ook drie kinderen, waaronder een zoon Jacob in 1718.

 

Jacob Klaasz Goos, die ook visser was, trouwde in 1742 en kreeg zes kinderen waaronder een Frederik. Deze Frederik Jacobsz Goos, ook visser, werd geboren in 1757. Hij vertrok naar Enkhuizen om in 1782 met een Enkhuizense schone te trouwen. Zij kregen acht kinderen waaronder zes jongens die allemaal in de visserij werkten en waarvan de meeste leden van de familie Goos in Enkhuizen afkomstig zijn.Frederik Goos (1820-1890), die gehuwd was met Hendrikje Edelenbos, vertrok als loods naar Brouwershaven. Op 25 oktober 1852 heeft hij het nieuw gehaald bij een spectaculaire redding op zee. Onderstaande prent die daarvan is gemaakt geeft een beeld van het levensgevaarlijke werk van zeeloodsen en redders.Mijn overgrootvader Dirk Goos (geb. 1843) ging als 15-jarige jongen naar de Marine. Daar klom hij op van bootsmansleerling tot stuurman. Hij heeft enorm veel reizen op verschillende schepen meegemaakt, maar vooral het feit dat hij deel uitmaakte van de bemanning op het ramtorenschip ‘Buffel’  (het huidige museumschip in de oude marinehaven te Hellevoetsluis) is bijzonder. In september 1864 heeft hij als kannonnier deelgenomen aan de strijd tegen Japan aan boord van het schroefstoomschip ‘Djambi’. Hij werd o.a. daarvoor onderscheiden met de ‘Gouden Eremedaille der Orde van Oranje-Nassau’.

Dirk was in 1868 in Den Helder getrouwd met Jantje Kunst. Den Helder was zijn thuishaven, maar nadat hij in 1875 nog aan de Atjeh-oorlog had meegedaan, vertrok het gezin in 1878 naar Oost-Indië waar Dirk gedetacheerd werd bij het havendepartement te Batavia. Hun dochter Betsy was dus mijn oma (zie verder bij de genealogie GOOS of INDIË).


Klik hier voor de genealogie GOOS

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.