Graffelman

Klaas Evertszoon was in onze familie de eerste en oudst bekende voorvader van de familie GRAFFELMAN. Hij werd ook wel genoemd: Klaas Klein Graffelman. Dat betekent dat hij afkomstig was van de boerderij Graffel in Warnsveld. En daar waren er twee van, een Groot-Graffel en een Klein-Graffel.


Klaas werd geboren rond 1725 en trouwde circa 1747, met Trijntje van Holten. Zij kregen twaalf kinderen die verder gingen met de naam Graffelman. Zij waren niet de enigen met die naam. Zo was er bijvoorbeeld al rond 1650 een Derk Hermensen Graffelman die ook al met de bijnaam Klein Graffelman in de archieven staat.


De huidige boerderij Klein-Graffel aan de Vordenseweg 1 te Warnsveld.Aan het begin van de achttiende eeuw gebruikten meerdere personen de naam Graffelman (zie de Database). Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat ze op een van de genoemde boerderijen hebben gewoont of gewerkt. Het kwam regelmatig voor dat een knecht (zonder achternaam) met een boerendochter (met achternaam) trouwde en de hele latere familie dus die naam aannam. In Gelderland is dat een veel voorkomende oorsprong: afkomstig van een boerderij met die naam.
Evert (geb. 1754), de oudste zoon van bovengenoemde Klaas en Trijntje, bleef op de boerderij. Zijn kinderen zijn allemaal in Warnsveld geboren en gedoopt.
Ook zoon Jan (geb. 1767) bleef in Warnsveld, maar Derk Graffelman (geb. 1762) werd zaad- of korenmeter in Zutphen. Hij trouwde voor het eerst in 1787 met een ‘burgeresse’ van Zutphen. Hij kreeg toen zijn bewijs van burgerschap (zie de afbeelding links). Helaas duurde dat huwelijk niet lang. Hij trouwde daarna in 1792 met Aaltje Makkink en kreeg bij haar negen kinderen.

Hij was de overgrootvader van ‘krissemeue’, dat was Christina Lammerdina Graffelman (1880-1959), de vrouw van ‘opa snor’, tevens vader van Jan Hendriksen.

 

Klik hier voor de genealogie GRAFFELMAN
Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.