Hoeksche WaardOp het eiland de Hoeksche Waard in Zuid-Holland woonden en leefden een paar families die rechtstreekse voorouders van ons zijn. Ze komen in de kwartierstaat als voorouders van Amarentia Bakhuijzen die geboren werd in Den Haag. Haar beide dochters trouwden met de vissers  Klaas en Teunis Goos uit Enkhuizen.

Amarentia stamt uit de families Van der Wael en Dam.


Jacob Aertse van der Waal was bouwman op de hoeve “De Drie Valken” aan de Kreupelenweg te Klaaswaal (zie pijl). Hij werd geboren ca. 1641 te Mijnsheerenland, en is overleden rond 1722. In 1668 wordt hij genoemd als diaken en in 1682 als ouderling te Westmaas. Hij was tevens Heemraad en Dijkgraaf te Westmaas-Nieuwland. Hij was gehuwd met Lijsbeth Ariens Roobol.

Hendrik Ariens Dam was in 1705 gehuwd met Ammerentia Verheul. Zij woonden met hun gezin in Puttershoek. Haar vader, Aert Verheul is nog Schepen van Puttershoek geweest, een functie die meer in de familie voorkwam, want haar overgrootvader, Jan Polderman (geb. ca. 1592) was ook Schepen van Puttershoek.

De voorouders van bovengenoemde Jacob en Hendrik stammen uit de families Drogendijk, Raet, Polderman, Spruijt, en zijn niet alleen afkomstig uit de plaatsen Westdam, Puttershoek, Maasdam, Oud-Beijerland en ‘s-Gravendeel; maar ook uit Portugaal en Rhoon.

Neeltje Ariens Houtting is in 1706 lidmaat van de kerk te ’s-Gravendeel. Zij is dan weduwe van Arie Dam en woont op de molen te ’s-Gravendeel. De hoogste korenstellingmolen in de Hoekse Waard staat op de Molendijk 37 aan de noordwestzijde van het dorp ‘s-Gravendeel, dat in 1593 als nieuw ambacht werd ingedijkt. In 1841 brandde deze af en in 1855 nogmaals. De vervanger, een ronde stenen stellingmolen, brandde in 1857 eveneens af. De huidige korenstellingmolen dateert van 1862/63 en heeft een 22 m hoog muurwerk. De naam ‘t Vlegend Hert is ontleend aan eigenaar Vlegenthart, die in 1863 de firma Vliegenthart & Co. oprichtte.
In 1889 kwam de molen geheel in het bezit van de familie Dam. Van 1905 tot 1938 was Christiaan Comelis Dam molenaar en daarna tot 1963 zijn zoon Gerrit Pieter. Al sinds 1930 wordt er elektrisch gemalen onderin de molen.


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.