Loosdrecht

OUD-LOOSDRECHT
In Oud-Loosdrecht, vroeger ook wel Oukerck genoemd, woonden diverse voorouderfamilies van ons, o.a. de families KROOK, MASMEIJER, GROEN, TIMMERBOSSCHIPPER, de BOER, KRIJT, de RONDE, VOGEL, enz.
Zij gaan allemaal terug tot ver in de 17e-eeuw. In die tijd was er veel te doen in Loosdrecht en niet alles was even rooskleurig. De oorlogshandelingen tijdens het rampjaar 1672 hadden veel verwoestingen aangericht. Er moest dus hard gewerkt worden aan het herstel van ons dorp, maar tegen een klein salaris. Er is ons niet veel bekend hoe het de diverse families is vergaan, maar dat het bittere armoe was, ondanks de 16-urige werkdag (en 6 dagen in de week!), hoeft geen betoog.
In veel archiefstukken zijn onze voorouders terug te vinden. Vandaar ook mijn belangstelling voor de historie van Loosdrecht, d.m.v. de HKL.NIEUW-LOOSDRECHT
In Nieuw-Loosdrecht, van ouds ‘De Sijpe‘, leefde de familie ZELDENRIJK, ook wel SELDENRIJK. Zij komen in onze familie via de tak BRAND / KROOK / BOS.
De eerst vermelde persoon is Jacob Tijmense, nog zonder achternaam, die voor 1662 werd geboren. Vermoedelijk in Muijeveld. In de Nieuw-Loosdrechtse Sijpekerk (op dit moment ook onze kerk) heeft hij tussen 1682 en 1690 zes kinderen laten dopen. Zijn vrouw, Teuntje Teunis van Velsen, met wie hij in 1681 was getrouwd, was weduwe. Daar de doop- en trouwboeken uit die tijd ontbreken, zijn hun juiste gegevens helaas niet bekend.

Teunis Zeldenrijk====Gerritje Seldenrijk====Hendrik Bos====Gerritje Bos====Hendrik Krook

1690-                    1717-1787                1744-1786                   1774-1856              1802-1872

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.